Juleverksted, jotakk

20151216-_MG_5910

Tradisjoner. De skal ivaretas. Mamma lagde juleverksted med oss da vi var små, så det skal jaggu jeg gjøre med mine barn også. Huset skal pyntes med brettekurver, papirkranser og dorullnisser. Hendene skal tilsøles med trolldeig og maling, og vi skal ha jul til krampa tar oss. Jeg vet ikke helt hvor dette kommer fra, kan virke som om julen ble litt viktigere etter at livmoren fikk juling noen ganger. Før syntes jeg alt sånt var ganske teit. Og stygt. Vi har sanket kongler, bakt i ovnen (innsektmord), granbar og pinner, dyttet litt hvit maling på dem, kjøpt inn felt i farger, bjeller og bånd, laget trolldeig, gjort en forsøkssteking av trolldeig på 80 grader, oppdaget at det tar alt for lang tid å steke og at snømennene segnet om til tross for at de var støttet opp med tannpirker. De kan pyntes med litt maling og representere global oppvarming – døden over alle snømenn.

Juleverksted med tre barn under 2 1/2 år var en god ide i teorien, men i virkeligheten er det jeg som har juleverksted mens barna griser og Mannen ler fra sofaen. Tvillingene var mer opptatt av å lage kunstverk med tungen, og Storebror ble veldig fin i krigsmaling. De klarte å sitte i hele ti minutter før de høylytt protesterte og etter en grundig vask gikk tilbake til leken.

Resultatet fra vårt aller første juleverksted: En stor klump med multifarget trolldeig, fire trolldeighjerter uten en flekk maling (all maling ble spist), et hjerte knust på gulvet, fire hodeløse doruller som aldri ble til dorullnisser og en porsjon hjemmelagde karameller som under ingen omstendigheter skal tygges med mindre du elsker tannlegestolen. Jepsipepsi, tradisjoner er fint. Vi får øve mer. God jul!

For ordens skyld, oppskrift på trolldeig:
1 del vann
1 del salt
2 deler mel
Litt olje

Stekes på 80 grader til de er ferdige, men det vet jeg ikke helt hva betyr så jeg stekte dem kjempelenge, kanskje for lenge for de er helt sprø og knuser lett som bare det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s