Angst over rot

Idealistisk sett ville kjøkkenet vårt sett ut som det var klart til å fotograferes i et interiørblad.

Realistisk sett ser kjøkkenet vårt ofte sånn ut:image

Jeg har sluttet å jobbe hjemmefra. Rotet distraherer og arbeidsdagen ruller inn i en spiral av uff og argh. Det spiller ingen rolle hvor mange timer jeg bruker på å rydde hus, familien trenger bare noen timer før det ikke finnes en ren overflate igjen. Mannen er uaffektert av rot. Han setter seg ved kjøkkenbordet, dytter unna regninger, gamle kaffekopper og tallerkner før han går igang med å løse avanserte biologiske formler. Null problem. Enda mer argh fra min side. SER HAN IKKE ROTET?!?

Angst over rot er ikke et ukjent fenomen for folk. For mange gjør det fysisk vondt når huset står på hodet og rotet aldri tar slutt. En studie gjort ved UCLA forsket på hvordan par følte seg i hjemmene sine og senere målte dem for stresshormonet kortisol. Det viste seg at de som følte seg tilfreds på tross av rotet hadde mye lavere nivå av kortisol når de var hjemme enn de som følte det var for rotete. Dette førte til høyere forekomst av depresjon og angst. Kortisol er det hormonet som trigges når vi blir stressa, når vi står foran noe vi håper å overleve, enten ved å sloss eller løpe for livet. Ikke akkurat et nyttig hormon å ha skytende gjennom kroppen når man sitter og skal konsentrere seg på hjemmekontor.

Hilsen fra biblioteket

image1

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s