Til deg som venter tvillinger

Foto: Kristine Nyborg

TO! Herrejemeni, gratulerer! Det er en vill ferd i stor mage og kaotisk fødsel før et år med mye sjonglering av mat, gråt og soving. Så blir det mer og mer latter, og ikke minst bedre søvn. Noen ting er greit å vite før barselåret braker løs. Her er en liten liste, basert på helt egne erfaringer. Alle barn er forskjellige og det eneste forutsigbare er at ingenting er forutsigbart:

 1. De kommer ofte tidlig. Det blir så dårlig plass der inne at de ofte kommer før de skal. Forbered deg mentalt på at du kan føde premature barn så legen ikke snakker gresk når du står der med to i kuvøse og nerver i spenn. Både graviditet og fødsel er regnet som komplisert.
 2. Du vil få mye oppmerksomhet. Ofte helt ufiltrert fra folk du ikke kjenner. Forbered noen svar du kan rope ut i fart så ikke barna våkner når du må stoppe vognen. Mest spurt i 2015:
  Er de tvillinger?
  Er begge dine?
  Er de eneggete?
  Er du sikker på at de ikke er eneggete?
  Har du hatt hormonbehandling?
  Er de naturlige?
  Fødte du naturlig?
  Fødte du med keisersnitt?
  Har du fler barn?
  Du skal vel ikke ha fler?
  Er det travelt?
  Er det tvillinger i familien din?
  Hvordan klarer du to på en gang?
 3. Ikke stress om du ikke får til ammingen, og la for all del ikke ammepolitiet føle deg mislykket som mor hvis du ikke klarer det. Klart bryst er best, men ikke alle kan. Morsmelkerstatning er supert og barna elsker deg uansett. Finn en måte å mate begge på en gang (bilde), så sparer du tid. Tid er valuta.
 4. Er du i tvil, gå til legen. Internett er proppfull av allvitende mødre, men ikke alle blemmer er livsfarlige og ikke alle utslett er harmløse.
 5. Når folk sier at du skal nyte denne tiden: ikke bli voldelig. Husk at de har glemt hvordan det egentlig er å ha små barn. Det er som å føde, man glemmer så fort det er over, og man sitter igjen med bare de gode følelsene.
 6. Gjør alt samtidig med begge barna så de ikke havner i forskjellig rytme. Ned og opp samtidig. Skift og mat samtidig, tenk at du jobber på et samlebånd. Senere kan du nyte godt av to barn som trives i rutine og sover dupp mens du leser avisen. Innimellom.
 7. Det er for sent å snu, men aldri for sent å be om hjelp. Rop om du må.
 8. Ikke hold pusten, da blir det verre. Tenk yoga, pust rolig og ta en ting av gangen.
 9. Senk forventningene og glem egentid, det er enklere og du får mer tid til kos og lek med barna. La huset være rotete, aviser ulest og folk kan komme hjem på kaffeslabras mens de hjelper til med bretting av klesvask. Ingen forventer rene flater hos nybakte tvillingforeldre.
 10. Ha faste rutiner og ikke bryt dem for noe eller noen. Det blir redningen senere. Se punkt 6.
 11. Det blir enklere. De lærer å spise og gå, sover bedre og kan gjøre mer selv. Det er dritt når man står oppi det, men det løsner. Se punkt 5.

Ifølge en studie gjort ved universitetet i Utah så er mødre til tvillinger unnfanget uten ekstern hjelp sterkere rustet for å leve lengre. Den sier forresten ikke at det nødvendigvis er sunt for kvinner å få tvillinger, bare at det ofte er biologisk sunne kvinner som blir gravide med dem. Kroppen har et mer robust fenotyp som gjør at den tåler mer. Hendig.

Så, til deg som venter tvillinger: Det er faktisk fantastisk. Dobbel glede liker folk å si, og det er det. Husk å puste. Gratulerer.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s